Kuuma harrastus – Geokätköily

Kun on kiinnostunut maantieteestä ja matkailusta, erilaisia harrastusmahdollisuuksia löytyy useita. Yksi viime aikoina kiinnostustani herättänyt laji on geokätköily, joka ei välttämättä sano kaikille mitään. Ne jotka ovat aiheeseen tutustuneet, tietävät varmasti mikä laji on kyseessä ja miten sitä harrastetaan. Jotkut ovat ehkä vain kuulleet sanan ja ihmetelleet mikä laji mahtaa olla kyseessä. Tässä vaiheessa voisinkin sanoa että kannattaa todellakin tutustua lajiin ja ainakin kokeilla! Muistan että olin itsekin hieman skeptinen kyseisen lajin suhteen, mutta mitä vielä, kyseessähän on todella mahtava laji jota voi harrastaa juuri silloin kuin huvittaa.

Geokätköily on todella kasvattanut suosiotaan ja siinä yhdistyvät mainiosti liikunta, luonto, harrastus ja suunnistus. Moni on luullut että geokätköily on lenkkeilijän tai suunnistajan laji, mutta oikeasti lajia voi harrastaa ihan kuka tahansa ja oikeastaan mihin tahansa. Eikä kaikki geokätköt ole todellakaan maastossa, vaan kätköjä voi olla kaupungissa tai oikeastaan missä tahansa. Kätköjä on myös siis kaupunkien keskustoissa ja olen löytänyt monta rastia esimerkiksi ulkomaan matkoillani. Tässä onkin loistava mahdollisuus harrastaa omaa suosikkilajia samalla kun lomailee ja kyseessä on ilmainen harrastus, tämä laji sopii kaikille.

Helpoiten lajin pariin pääsee kuitenkin etsimällä oman asunnon läheisyydestä geokätköjä. Niitä voikin löytyä yllättävän paljon ja kun kaikki tai ainakin sen aikaiset kätköt on käyty läpi, on hyvä siirtyä muihin kätköihin tai vaikkapa tehdä oma kätkö jossa on kaikki kätkön täyttävät osat hallussa.

Kaikkien kätköjen sisältö vaihtelee, mutta yleensä näissä on mukana ainakin lokikirja johon voi merkitä oman nimimerkin kun kätkö on löytynyt. Monesti kätkössä voi olla jopa pientä vaihtotavaraa tai jopa reissaajaksi kutsuttu, seurantakoodilla varustettu esine, jonka löytäjä voi viedä seuraavaan geokätköön. Kätköstä löytynyttä reissaajaa voi sitten seurata vaikkapa netin välityksellä. Jos oman kätkön tekeminen on mielessä, kannattaa kuitenkin käydä vierailemassa useammalla kätköllä jotta voi tietää mitä kätköissä on tarjolla. Itse kätkön tekeminen onkin sitten erittäin helppoa ja voit tehdä siitä ihan omanlaisen jutun.

Harrastus on todellakin ilmainen ja siitä ei koidu mitään vakituisia kuluja. Monet ovatkin ottaneet tämän lajin hallintaan varsin hyvin sillä tämän päivän mobiililaitteet ja tabletkoneet antavat harrastajille mahdollisuuden seurata livenä omaa paikkaa kartalla ja sitä kuinka lähellä geokätköä mahtaa olla.

Suomessa saa mainiosti tietoa geokätköilyistä asiantuntevilta sivuilta ja homman suosiosta kertoo se, että nyt ollaan jo myymässä firmoille pikkujouluihin ohjelmaa. Siinä työporukka tai mikä tahansa porukka viedään luontoon ja porukka perehdytetään ensin geokätköilyyn ja sen saloihin.

No toki homma toimii hyvänä ohjelmana yritysten virkistyspäivillä, erilaisissa ulkoilmatapahtumissa tai koulun liikuntapäivissä. Kyse on kuitenkin aktiviteetista joka on varsin jännittävä ja sopii todellakin melkein vauvasta vaariin, tai ainakin melkein. Varsinkin jos hommasta tekee kilpailullisen, niin silloin kyseessä on todella upea juttu, mutta ihan rauhallisena juttunakin homma toimii todella hyvin.

Geokätköily on maailmanlaajuinen asia ja olen löytänyt muutamia kätköjä myös ulkomaanmatkoillani. Olen viettänyt yhden päivän esimerkiksi Roomassa etsien vain geokätköjä, joten kyllä niitä sielläkin löytyy. Enkä tiedä missä niitä ei olisi ja näitä voi löytää ihan kännykän ja oikean sovelluksen avulla. Olen saanut muutamat kaverit myös innostumaan asiasta ja meillä on kova kisa menossa mm. siitä että kuka mahtaa löytää eniten kätköjä maailmalta. Toistaiseksi olen vielä johdossa, mutta huolestuttavan nopeasti kaveripiiri kirii etumatkaa kiinni. Montako sinä olet löytänyt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *