Kymmenen paikkaa jossa tulisi vierailla ennen niiden katoamista

Valitettavasti kaikki asiat eivät ole pysyviä, ja näin on myös muutamien kohteiden kohdalta. Löysin Youtubesta mielenkiintoisen videon, jossa on esitelty 10 potentiaalista paikkaa, joissa tulisi vierailla ennen kuin ne oikeasti katoavat.

Kohteena numero 10 on Malediivit ja todellakin, nämä saaret ovat katoamassa maailman kartalta. Ei ihan yht’äkkiä, mutta näiden saarten korkeus merenpinnasta on niin vähän että napajäätiköiden sulaminen aiheuttaa vedenpinnan nousun ja sitä myötä väistämättä saarten jäämisen veden alle.

Yhdeksäntenä on Everglades USA:ssa, jotka ovat kutistuneet viime vuosina erityisesti. Tämä valtava suoalue kärsii paljon maanviljelyksessä käytettävistä aineista ja vuodesta 1900 alue on kutistunut jo puoleen. Kauanko menee että alue katoaa kokonaan?

Kahdeksantena kohteena on Kreikan Olympia kaupunki, joka on jatkuvasti uhattuna Kreikan kuumien kesien ja metsäpalojen takia. Myös ilmansaasteet ovat omiaan tuhoamaan tätä historiallisesti arvokasta aluetta.

Seitsemäntenä listalla ovat Egyptin hautakammiot, joita jatkuvasti kasvava turismi ja sen aiheuttamat lieveilmiöt jatkuvasti rapauttavat. En ole vielä täällä käynyt, mutta suunnitelmissa on.
Kuutosena onkin sitten Venetsia, jossa on tullut vierailtua. Venetsiahan on rakennettu entiselle suolle ja sen myötä rakennukset ovat uponneet jo pidemmän aikaa. Tämä ja nouseva merenpinta on Venetsialle todella paha juttu.

Viidentenä on kuollut meri, joka on tunnettu parantavista voimistaan ja etenkin suolapitoisuudestaan. Tämäkin ”lätäkkö” on kutistunut viime aikoina todella paljon joten jossain vaiheessa tämä luonnonihme tulee katomaan maailmankartalta jos sama meno jatkuu.

Neljäntenä on Etelä- ja Pohjoisnapa. No nämä nyt eivät sinänsä mihinkään häviä, mutta ilmastonmuutoksen myötä jäänmuodostus näillä lakkaa jopa 20-40 vuoden kuluessa. Tämä tietää sitä että vedenpinta nousee entisestään..

Kolmantena on Australiassa sijaitseva Great Barrier Reef. Suuri Valliriutta on myös altis ilmansaasteille ja todennäköistä on että se ei ainakaan tulevaisuudessa tule mitenkään tästä parantumaan.

Kakkosena on Intiassa sijaitseva Taj Mahal. Raporttien mukaan upean kompleksin puuperusteet ovat vaarassa romahtaa viiden vuoden sisällä ja sehän tietäisi sitä että tämä upea turistihoukutin lakkaisi olemasta.

Ykkösenä on Amazonin sademetsät. Iso ala se on vielä tälläkin hetkellä, mutta koko ajan metsähakkuut sitä pienentävät. Amatsonin sademetsää on pidetty maapallon keuhkoina, joten mitä mahtaa tapahtua jos keuhkot pienenee tai jopa häviää kokonaan.

Näissä kohteissa kannattaisi siis vierailla ennen kuin ne kokonaan tuhoutuvat. Omissa suunnitelmissa on ainakin reissu Malediiveille ja todennäköisesti myös Kreikkaan, mutta muista kohteista en tällä hetkellä osaa vielä sanoa. Mihin sinä aiot näistä seuraavaksi matkustaa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *